Yrityksen alkuvaihe on kasvuyrittäjälle usein melkoista rimpuilua rahojen riittävyyden kanssa. Edellisen kirjoituksen Rahattomuus on luovuuden lähde, viestinä oli, että älä tuhlaa rahoja, joita sinulla ei ole. Vaikka pitäisitkin nämä bootstrapping-opit kirkkaana mielessäsi, niin eteesi kasvuyrittäjänä tulee tilanteita, missä kassan pohja häämöttää.
Monella kasvuyrityksellä (esimerkiksi SaaS-mallilla toimivilla) rahoitustarvetta lisää se, että tulot jakautuvat pitkälle ajanjaksolle ja kulut kasaantuvat etupainotteisesti. Pystyt tasapainottamaan tätä myymällä asiakkaillesi erilaisia käyttöönotto- ja konsultointipalveluja, tehostamalla käyttöpääoman hallintaa ja varmistamalla että laskutat asiakkaita mahdollisimman nopeasti.
Hyviä keinoja käyttöpääoman tehostamiseksi on myyntisaamisten myyminen sekä erilaisten käteisalennusten tarjoaminen asiakkaille. Toistuvaisliiketoiminnassa hyvä tapa on ohjata asiakkaat hinnoittelun kautta etukäteen maksettavaan vuosilaskutukseen, joka on käytännössä sama kuin käteisalennuksen tarjoaminen.
Sen sijaan hankkeet, joissa pyritään järjestelmällisesti viivyttelemään ulos lähtevien maksujen kanssa (esim. vaatimalla ylipitkiä maksuaikoja), on enemmän isojen korporaatioiden heiniä, eivätkä yleensä toimi startupeilla. Siinä vaiheessa, kun rahat loppuvat, joudut kuitenkin tilapäisesti viivyttelemään maksujesi kanssa. Tässä on tärkeää tehdä priorisointi oikein ja kommunikoida avoimesti toimittajien kanssa. Jos jätät maksamatta omaa yritystäsi pienempien yritysten (kuten alihankkijoiden) laskut, siirrät helposti yrittäjän palkkapäivää ja riskeeraat resurssin saatavuuden tulevaisuudessa.
Vastaavasti lyhyiden maksuaikojen vaatiminen myyntilaskuissa on tuoreelle kasvuyritykselle haastavaa, etenkin jos asiakkaasi ovat suurempia yrityksiä. Tätä voit toki yrittää, mutta älä tee siitä myynnin estettä.
Toinen kasvuyrityksen rahoitustarvetta lisäävä asia on palkkakulut. Jos omistajilla on mahdollisuus tehdä töitä nostamatta palkkaa, saat näin pienennettyä yrityksesi rahoitustarvetta merkittävästi. Tämä on mahdollista, jos pystyt hyödyntämään säästöjäsi, pienentämään henkilökohtaisia kuluja (esim. lyhennysvapaita lainoissa), tai jos sinulla on muita tuloja.
Jos nämä keinot eivät riitä, niin miten rahoitat jäljelle jäävän rahoitustarpeen?
Business Finland on perinteinen rahoituslähde kasvuyrityksille, ja sen rahoitusinstrumentteja kannattaakin ehdottomasti hyödyntää. Business Finland kuitenkin edellyttää rahoitettaville hankkeille tyypillisesti omarahoitusta, joka sinun pitää järjestää. Myös perinteisillä pankeilla on nykyään myös aloittaville yrityksille erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Näihin tyypillisesti liittyy Finnveran tai jonkun muun tahon takaus.
Pääomasijoittajat ovat myös hyvä vaihtoehto kasvuyritykselle, mutta jos et ole vielä valmis (tai halukas) menemään heidän pakeilleen, niin enkelisijoittajien verkostosta voit löytää sijoittajan, joka voi tuoda yritykseesi rahan lisäksi arvokasta osaamista. Enkelisijoittaja ei kuitenkaan yleensä iske käsiään saveen ja auta sinua asioiden konkreettisessa toteuttamisessa, vaan toimii pikemminkin neuvonantajana ja hyvien kontaktien lähteenä.
Sen sijaan Sweat equity -sijoittaja, joka on eräänlainen enkelisijoittaja, tarjoaa rahan sijaan osaavan käsiparin palkatta yrityksesi käyttöön. Vastineeksi sijoittaja haluaa perinteisen enkelisijoittajan tapaan joko omistusosuuden yrityksestä, tai osuuden tulevista myyntituloista. Etenkin jos tiimiltäsi puuttuu jokin oleellinen osaaminen, voi tällä mallilla toimiva sijoittaja olla arvokas apu. Varmista kuitenkin, että teidän käsityksenne konkreettisesta avusta vastaavat toisiaan - ne voivat nimittäin poiketa paljonkin.
Comments