Varhaisen vaiheen kasvuyrittäjän elämä on tasapainoilua priorisointien kanssa. Asioita pitää saada aikaiseksi nopeasti, mutta resursseja niiden tekemiseen on varsin niukasti. Helpottaakseen tilannetta moni alkuvaiheen kasvuyrittäjä keskittyykin sijoittajan etsimiseen.
Tämä on ymmärrettävä, mutta monessa tapauksessa väärä priorisointi. Sijoittajan etsiminen on pitkä ja työläs prosessi ja vie kasvuyrittäjältä paljon aikaa ja erityisesti energiaa. Pahimmassa tapauksessa tämä vie fokuksen pois yrityksen kehittämisestä. Lisäksi sijoituksen saaminen on hankalaa, jos yrityksellä ei ole vielä uskottavia näyttöjä asiakashankinnan puolelta.
Miten saat sitten rahat riittämään?
Ohje on yksinkertainen. Hyödynnä käytettävissä olevat rahat mahdollisimman tehokkaasti ja keskity tiimisi kanssa yksinomaan potentiaalisiin asiakkaisiin. Vältä rahankäyttöä, kunnes löydät mallin, mistä asiakkaasi ovat valmiita maksamaan. Tässä vaiheessa et tarvitse toimitiloja tai palkattuja työntekijöitä ydintiimisi lisäksi.
En väitä, että tämä olisi helppoa, muttei se olisi juuri sen helpompaa, vaikka rahaa olisi rutkasti käytössä. Rahattomana ja vapaana on ainakin tehokkaampaa, kun sijoittajien vaatimukset eivät harhauta huomiotasi muualle.
Rahan niukkuus onkin aivan loistava luovuuden lähde. Jos potentiaaliset asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan tuotteestasi tai palvelustasi, pakottaa rahattomuus sinut jatkuvasti kehittämään ideaasi - niin pitkään, kunnes löydät mallin, joka toimii. On hyvin mahdollista, että yrityksesi lopullinen liiketoiminta onkin aivan toisenlaista, kuin mitä olit alun perin ajatellut.
Tätä mallia kutsutaan bootstrappingiksi. Wikipedian mukaan kielikuva tarkoittaa itsensä auttamista ilman ulkopuolista tukea. Mielestäni tätä kuvastaa parhaiten lause: ”älä tuhlaa rahoja, joita sinulla ei ole”.
Kun pääomasijoittaja arvioi yritystäsi, esille nousee tyypillisesti kaksi kynnyskysymystä: Onko sinulla ja tiimilläsi vaadittavaa osaamista, ja onko yrityksesi tuotteelle tai palvelulle riittävää kysyntää? Jos olet bootstrapping-oppien avulla jo rakentanut uskottavan liiketoiminnan, eivät nämä tule muodostamaan showstopperia. Kohtaat sijoittajat myös omilla ehdoillasi, koska et ole pakkoraossa sijoituksen saamisen kanssa. Parhaassa tapauksessa pääset aidosti valitsemaan yrityksellesi sopivimman sijoittajan. Lisäksi mitä pidemmälle saat kehitettyä yritystäsi seed-vaiheessa, sitä korkeammaksi yrityksesi valuaatio kasvaa.
Oikein tehtynä bootstrapping antaa liiketoiminnallesi hyvät edellytykset menestykseen. Tiedän kokemuksesta, että vastaavaa luovaa kehitysprosessia ei välttämättä synny, jos tililläsi on jo alkuvaiheessa mojovan kokoinen pääomasijoitus. Omalla kohdallani luovuus alkoi vasta, kun rahat loppuivat.
Bootstrappingin opit kannattaa pitää mielessä, vielä sen jälkeen, kun yrityksesi on saanut pääomasijoituksen. Näin varmistat, että käytät rahat mahdollisimman tehokkaasti
Comments