top of page
Writer's pictureTimo Hämäläinen

Näin rakennat luotettavan ennusteprosessin

Luotettavien tulos- ja kassavirtaennusteiden rakentaminen on kasvuyritykselle usein haastava hanke ja vie paljon aikaa. Voit helpottaa hanketta huomioimalla muutaman asian, joita käydään läpi tässä kirjoituksessa.


Jos kattava ennustaminen on yrityksellesi uusi prosessi, aloita poimimalla kirjanpidon järjestelmästä toistuvaistapahtumat ennusteelle. Saat näistä hyvän pohjan, ja toistuvaistapahtumia on helppo muokata, kun hinnat muuttuvat tai sopimus päättyy. Kulupuolella toistuvaistapahtumia ovat tyypillisesti esim. palkat, vuokrat, vakuutukset, korot, lainan lyhennykset jne. Tulopuolella niitä ovat esim. SaaS-tulot ja muut toistuvat ns. subscription-tulot.


Rakenna ennustetaulukko johdon raportoinnin P/L pohjalle, jolloin pystyt liittämään ennusteet P/L raporttiin ja saat siitä huomattavasti kattavamman työkalun liiketoiminnan seurantaan. Samalla saat toteumat kirjanpidon kautta, mikä helpottaa kuukausittaista ennusteprosessia ja vähentää ennustamisen toteumaseurantaan liittyvää manuaalista työtä.

Uusmyynnin ennustaminen menee helposti liian optimistiseksi, mikä voi johtaa yllättäviin kassaongelmiin, jos kulupuolella on luotettu tuloennusteisiin.

Tee ennustamisesta säännöllinen prosessi, ja kytke se osaksi kuun sulkemiseen liittyvää talousprosessia. Merkittäviä muutoksia voit päivittää tiheämmin, mutta ennusteiden kattava läpikäynti ja päivitys kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun toteumat ovat tiedossa. Jos toteumassa on tuleville kuukausille ennustettuja tapahtumia, poista ne ennusteelta. Vastaavasti jos raportointikuukaudelle ennustettu tapahtuma ei ole toteutunut, siirrä se ennusteella eteenpäin. Jos toteumasta löytyy uusia, ennusteelta puuttuvia toistuvaissuorituksia, päivitä nämä ennusteelle. Näin pidät ennusteet tehokkaasti ajan tasalla.


Uusmyynnin ennustaminen menee helposti liian optimistiseksi, mikä voi johtaa yllättäviin kassaongelmiin, etenkin jos kulupuolella on sokeasti luotettu ennusteisiin. Myyjät ovat tyypillisesti varsin luottavaisia omiin kykyihinsä - mikä on hyvä asia - mutta johtaa helposti turhan optimistisiin arvioihin. Huomioi uusmyynnin osalta realistisesti se aika, mikä menee sopimuksen allekirjoittamiseen, ja kuinka pian asiakkaalta sen jälkeen päästään kirjaamaan liikevaihtoa.


Ennustetarkkuuden jatkuva seuranta on kriittinen osa ennusteprosessia. Tee etenkin myyntiennusteista oheisen kuvan mukainen taulukko, mistä pystyt seuraamaan kuinka ennusteet kehittyvät ajan myötä.

Tee ennustetarkkuudesta indikaattoreita ja aseta niille tavoitteita. Liitä niiden seuranta johdon raportointiin ja hallitusmateriaaliin. Näin saat "pakotettua" ennusteita tehokkaasti luotettavampaan suuntaan.

63 views0 comments

Recent Posts

See All

Mitä eroa on ennusteella ja ennustamisella?

Olen huomannut tulos- ja kassavirtaennustamisesta saarnatessani, että toisinaan ennusteen ja ennustamisen ero hämärtyy. Ikään kuin...

Comments


bottom of page