top of page
Writer's picturetimohamalainen

Luotettava ennustaminen on kasvuyritykselle elinehto

Kasvuyritys tähtää kasvuun riskejä kasvattamalla. Erityisesti VC-sijoituksia saaneet yritykset käyttävät rahaa reippaasti jo ennen kuin sitä heruu asiakkailta tulorahoituksena. Tämä kasvattaa merkittävästi liiketoiminnan riskejä ja edellyttää luotettavaa ennustamista, mikä taas luo päänvaivaa ja lisäpaineita jo ennestään kiireisille kasvuyrittäjille.


Ilman toimivaa ennustamista yrityksellä ei ole luotettavaa näkymää liiketoiminnan tulevaisuuteen ja yllättävä kassakriisi voi siksi pahimmillaan päästä vaarantamaan koko yrityksen olemassaolon. Jokaisen yrittäjän tuleekin kiireistään huolimatta löytää aikaa ennustamisen kehittämiseen. Kasvuyrittäjälle ennustaminen on erityisen tärkeää, sillä nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä suuremmalla riskillä kasvuun pyritään, niin sitä tärkeämpää ennustaminen yritykselle on.


Mitä suuremmalla riskillä kasvuun pyritään, sitä tärkeämpää ennustaminen yritykselle on

Tuloksen ennustaminen näytetään tyypillisesti johdon raportoinnissa ja hallitusmateriaalissa P/L raportin tulosennusteena. Siinä ennuste yhdistetään kuluneen vuoden kertymään (YTD) ja verrataan budjettiin, edellisen 12 kk periodiin (LTM) tai edelliseen tilikauteen. Ennustetta voi lisäksi näyttää myös rullaavana 12 kk ennusteena ja verrata sitä LTM:ään ja kuluvan vuoden ennusteeseen. Näin saadaan kuukausiseurannan kautta näkymä myös kuluvaa tilikautta pidempään jaksoon. Rullaava 12 kk ennuste toimii myös hyvänä pohjana budjetoinnille.


Tulosennustettakin tärkeämpää monelle kasvuyrityksille on kassavirtaennustaminen. Rullaava 12 kk kassavirtaennuste ja sen visualisointi oheisen kuvan mukaisesti antaa johdolle ja hallituksen hyvän käsityksen siitä, miten pitkälle yrityksen rahat riittävät sekä mahdollisen rahoitustarpeen suuruudesta.



Ennustaminen tuppaa kuitenkin olemaan vaikeaa, etenkin jos siitä ei ole aikaisempaa kokemusta. Tyypillinen virhe itse ennusteprosessissa on tehdä ennustamisesta liian monimutkaista, pyrkimällä ennustamaan asioita liian yksityiskohtaisella tasolla. Toinen tyypillinen ongelma on tehdä ennusteiden päivittäminen liian vaikeaksi, esim. kankean ennustetyökalun kautta. Myynnin ennustaminen taas lipeää helposti liian optimistiseksi.


Varsinainen ongelma ennustamisessa on kuitenkin se, että ennusteiden kehitystä ei seurata eikä analysoida aktiivisesti. Käyn seuraavassa kirjoituksessa läpi muutamia vinkkejä itse prosessin kehittämiseen sekä seurannan ja analysoinnin toteutukseen.

101 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page